مهمترین کشفیات دنیای علم در سال 2012 از نگاه نشنال جئوگرافیک
به گزارش وبلاگ آریابلاگ، در میان دستاوردهای بزرگ علمی سال 2012، نشنال جئوگرافیک 10 نمونه را به عنوان پرمخاطب ترین کشفیات این سال معرفی کرده است. این کشفیات در سه حوزه حیات وحش، فیزیک و اخترفیزیک و باستان شناسی حاصل شده اند.
10- کروکودیل رکوردشکن
با 6.17 متر طول، این کروکودیل آب شیرین رسما به عنوان بزرگ ترین کروکودیل در اسارت جهان، جولای / تیرماه گذشته نامش در کتاب رکوردهای گینس ثبت شد. این کروکودیل که گمان می رود مسول حمله به چند انسان و کشتن دو نفر بوده، در ماه سپتامبر 2011 / سهریور 1390 در شهر بوناوان فیلیپین به دام افتاد. فهرست گینس بر اساس داده های متخصصان مختلف تهیه شده است. از جمله این متخصصان، آدام برایتون جانورشناس و متخصص کروکودیل ها است، که در مرکز تحقیقاتی و پارک زیستی بوناوان فیلیپین این جانور وحشی را اندازه گیری کرده است.
9- کشف مولکول های قند در فضا
اخترشناسان پیروز به انجام یک کشف شیرین شدند: آنها پیروز شدند مولکول های تشکیل دهنده قندهای ساده را در حالی که در گازهای اطراف یک ستاره با فاصله حدود 400 سال نوری از زمین شناورند، شناسایی کنند و این احتمال را بدهند که در سیارات دیگر نیز حیات وجود دارد. اگرچه این کشف که در شهریورماه انجام شد ثابت نمی کند که حیات در جایی دیگر در کیهان وجود دارد، اما بیانگر این است که دلیلی بر عدم وجود آن نیز وجود ندارد. این کشف باارزش نشان می دهد مولکول های غنی از کربن که واحدهای ساختاری حیات را تشکیل می دهند، می توانند حتی پیش از شکل دریافت سیارات به وجود آمده باشند. محققان واژه قند را به مولکول های آلی اطلاق می کنند که اغلب ما به نام کربوهیدرات ها می شناسیم و از کربن، هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده اند.
8- کشف سیاره ای جدید در منظومه شمسی؟
بر اساس گزارشی که در ماه می / اردیبشت ماه منتشر شد، شاید یک سیاره هنوز کشف نشده وجود دارد که در حاشیه تاریک منظومه شمسی در حال گردش است. به گفته رودنی گومز، اخترشناس رصدخانه ملی برزیل در ریو دوژانیرو، به نظر می رسد این سیاره احتمالی دیده نشده که بسیار دورتر از آن است که به آسانی توسط تلسکوپ های زمینی شناسایی شود، حضور خود را با ایجاد اختلال در مدار اجسام کمربند کوئیپر نشان می دهد. اجرام کمربند کوئیپر توده های یخی کوچک -از جمله برخی سیارات کوتوله- هستند که در منظومه شمسی و فراتر از مدار نپتون قرار دارند.
7- کشف آخرین ذره ؟
در ماه جولای / تیرماه، دو گروهی که به طور مستقل در برخورددهنده بزرگ هادرونی (ال.اچ.سی) کار می کردند؛ گزارش کردند که با قطعیت بیش از 99 درصد مطمئن هستند که پیروز به کشف بوزون هیگز شده اند، و یا حداقل یک نوع ذره جدید را دقیقا در جایی که انتظار حضور بوزون هیگز می رود پیدا کرده اند. این ذره که فیزیک دانان مدت ها به دنبال آن بوده اند، ممکن است بتواند با توضیح اینکه چطور اجسام در جهان ما جرم خود را به دست می آورند، مدل استاندارد فیزیک را تکمیل کند و توضیح دهد که چرا کهکشان ها، سیارات و حتی انسان ها وجود دارند.
6- کشف جهانی گمشده در قطب جنوب
گونه جدید نامگذاری نشده ای از خرچنگ یتی، در نزدیکی دهانه های گرمابی داغ و سرشار از مواد معدنی کف اقیانوس در قطب جنوب اجتماع کرده اند؛ مکانی که به گفته دانشمندان یک جهانی گمشده جدید از مخلوقات عجیب اعماق دریا است. یک زیردریایی رباتیک مجهز به دوربین در این منطقه از گونه هایی مانند بارناکل ها، خرچنگ ها، شقایق های دریایی و حتی اختاپوس ها فیلم گرفته است که اغلب آنها بی رنگ بوده و در تاریکی مطلق عمق 2400 متری دریا زندگی می کنند.
5- کشف منظومه ستاره ای با 9 سیاره؟
اخترشناسان ستاره ای در فاصله 127 سال نوری از زمین کشف کرده اند که احتمال دارد تعداد سیارات آن حتی از منظومه شمسی ما بیشتر باشد. در این صورت، این سامانه سیاره ای شلوغ ترین سامانه ای خواهد بود که تا کنون کشف شده است. بر اساس مطالعه ای که در ماه آوریل / فروردین ماه منتشر شد، ستاره HD 10180 ستاره ای خورشیدمانند در صورت فلکی مار آبی (Hydrus) واقع در نیم کره جنوبی زمین است که احتمالا با داشتن 9 سیاره، منظومه شمسی ما را که به طور رسمی تنها 8 سیاره دارد شکست می دهد.
4- بهشت گونه های جدید حیوانی در پرو
گونه جدیدی از میمون های شب رو، تنها یکی از هشت گونه پستاندار جدیدی هستند که طی یک کاوش در پناهگاه ملی تاباکوناس نامباله در شمال پرو کشف شدند؛ کشفی که خبر آن در ماه سپتامبر / شهریورماه اعلام شد. گروهی از جانورشنااسان مکزیکی و پرویی این بهشت تازه از تنوع زیستی ناشناخته را در سفر اکتشافی خود طی سال های 2009 تا 2011 / 1388 تا 1390 کشف کردند.
3- کشف دوزیستان بی دست و پا
این جانوران به هیچ وجه مار یا کرم نیستند. آنها دوزیستان بدون دست و پایی هستند که در نقب هایی درون خاک زندگی می کنند و برای دانشمندان کاملا ناشناخته هستند. جانوری که در این عکس در حال حفاظت از تخم هایش در زیستگاه بومی اش در شمال شرقی هند به تصویر کشیده شده است، یکی از شش گونه جدید احتمالی است که به خانواده مرموزی از دوزیستان موسوم به caecilian تعلق دارند.
2- نقاشی های باستانی مایاها که روز رستاخیز را رد می کردند
در آخرین کلان شهر شناخته شده مایاها که بخش اعظمی از آن کماکان حفاری نشده باقی مانده است، باستان شناسان پیروز به کشف تنها نقاشی دیواری شناخته شده قوم مایا شدند که دیوارهای یک خانه باستانی را زینت داده بود. البته به گفته دانشمندان این نقاشی، یک نقاشی دیواری معمولی نیست. علاوه بر صحنه ای از یک شاه و ملازمانش که هنوز طراوت خود را حفظ کرده است، دیوارها مملو از محاسباتی هستند که به کاتبان باستانی کمک می کرده است تا مقادیر گسترده زمان را حساب و دنبال کنند. بر خلاف این ایده که مایاها سرانجام جهان را برای سال 2012 پیش بینی کرده بودند (که مطمئنا اکنون می دانیم ادعای پوچی بوده است)، نشانه های روی دیوار تاریخ هایی از هزاران سال آینده را نشان می دهد.
1- کشف معبد مهیج مایاها
حدود 1600 سال پیش، معبد خورشید شب، یک برج دیده بانی قرمز خونین بود که از کیلومترها دورتر دیده می شد و با نقاب های عظیمی از خدای خورشید مایا به شکل کوسه، آشامنده خون و پلنگ خالدار آمریکایی (جگوار) تزئین شده بود. مدت ها پس از گم شدن در جنگل های گواتمالا، بالاخره این معبد چهره خود را به باستان شناسان نشان داد و سرنخ های جدیدی درباره امپراطوری رشک برانگیز مایاها را آشکار ساخت. بر خلاف امپراطوری های نسبتا متمرکز اینکا و آزتک، تمدن مایا -که پراکندگی آن در محدوده ای بود که امروز گواتمالا، برزیل و ناحیه یوکاتان مکزیک را شامل می شود- اجتماعی پراکنده از کلان شهرها بود.
منبع انگلیسی: نشنال جئوگرافیک - ترجمه: محمود حاج زمان
منبع فارسی : خبر آنلاین
منبع: لست سکند