سقه بازی گناباد در لیست ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسید

به گزارش وبلاگ آریابلاگ، ایرنا/ براساس آخرین گزارشات منتشر گشته، سقه بازی گناباد در لیست ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسید.

سقه بازی گناباد در لیست ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسید

محمود طغرایی اضافه نمود: سقه بازی یکی از شاخص ترین بازی های بومی و محلی رایج در شهرستان گناباد است که با وجود تغییراتِ فرهنگی و مالی جامعه در بعضی از منطقه ها گناباد از استقبال مردمی خوبی برخوردار است.

مسئول ثبت آثار تاریخی و میراث ناملموس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی ادامه داد: روستای مند به عنوان یکی از کانونهای اجرای بازی سقه بازی در منطقه گناباد است.

وی اعلام کرد: سقه بازی از جمله بازی های مهارتی و ورزشی منطقه است که بیشتر در میان جوانان و بزرگسالان متداول است و گوی های فولادی اصلی ترین ابزار این بازی است، البته تا پیش از چند دهه قبل از سنگهای کروی شکل برای بازی سقه بازی استفاده میشده است.

طغرایی با بیان اینکه تعداد بازیکنان در این بازی بومی محلی چهار تا هفت نفر متغیر است، گفت: طی این بازی بازیکنان باید از طریق گوی هایی که در اختیار دارند، گودال های حفر شده در زمین بازی را فتح نمایند که کوشش بازیکان برای تصاحب گودال های بیشتر بعد رقابتی مطلوبی به این بازی می بخشد.

وی اضافه نمود: در ارتباط با سابقه سقه بازی سند مکتوبی در دست نیست و نقل سینه به سینه قدمت این بازی در روستای مند و با توجه به برآورد در ارتباط با نام این بازی به نظر می رسد قدمت این بازی می تواند بیشتر از صد سال باشد، از این رو این بازی را میتوان از جمله بازی های کهن منطقه گناباد در نظر گرفت.

مسئول ثبت آثار تاریخی و میراث ناملموس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی با بیان اینکه سقه بازی با تیله بازی شباهت قابل توجهی دارد، ادامه داد: از این حیث که در هر دو بازی هدف فتح خانه ها است این دو بازی به هم شباهت دارند اما در سقه بازی وسیله بازی و میدان بازی با تیله بازی فرق دارد.

وی ادامه داد: در سقه بازی،سقه (گوی فلزی) بین پانصد گرم تا دو کیلو گرم است و زمین بازی نیز از زمین تیله بازی بسیار بزرگ تر است. علاوه بر این در این بازی از نشان های ویژه ای برای شمارش امتیازات استفاده می نمایند که در تیله بازی وجود ندارد.

طغرایی گفت: امروزه اهالی روستای مند با استقبال گسترده از این بازی به صورت خودجوش به حفظ آن می پردازند و حتی در جشن نوروزگاه که در چند سال اخیر در سطح شهرستان گناباد اجرا شده است. این بازی را در مجموعه برنامه های خود گنجانده اند و این موضوع خود موجب معرفی بیشتر و ماندگاری و پایداری این بازی در سطح منطقه گناباد شده است.

وی یادآور شد: بطور یقین برگزاری جشنواره بازی های بومی محلی در سطح شهرستان گناباد و توجه ویژه به این بازی در جشنواره مذکور و برگزاری مسابقات سقه بازی در سطح روستاهای منطقه و حتی وارد کردن این بازی به زنگ ورزش مدارس شهرستان می تواند از اقدامات شایسته برای حفظ این اثر میراث فرهنگی ناملموس باشد.

مسئول ثبت آثار تاریخی و میراث ناملموس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی با بیان اینکه پیش از این 12 بازی بومی و محلی استان خراسان رضوی بین سالهای 1388 تا 1400 به ثبت ملی رسیده، اعلام کرد: بازی بومی محلی سقه بازی روستای مند شهرستان گناباد به شماره 2690 در لیست میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده است.

منبع: همگردی

به "سقه بازی گناباد در لیست ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سقه بازی گناباد در لیست ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید