سفر به شهرستان ابرکوه و دیدنی های بی مثالش
به گزارش وبلاگ آریابلاگ، شهرستان ابرکوه با وسعت حدود 6 هزار کیلومتر مربع، در فاصله 140 کیلومتری غرب یزد واقع شده است و دارای بیش از 450 اثر تاریخی است. ابرکوه از سمت شرق به کوههای شیرکوه منتهی می گردد و رشته کوههای زاگرس هم چون حصاری این منطقه را در جهت جنوب و غرب احاطه نموده اند. مساحت ابرکوه در حدود 5752 کیلومتر مربع بوده و ارتفاع آن از سطح دریا 1500 متر هست. ابرکوه یکی از شعب جاده ابریشم است که در گذشته آباد و پرجمعیت بود. با ما در راهنمای سفر به شهرستان ابرکوه همراه شده تا شما را با تعدادی از دیدنی های معروف شهرستان ابرکوه آشنا کنیم.
سرو کهن ابرکوه
دانشمندان عمر سرو کهن ابرکوه را 4 تا 8 هزار سال تخمین زده اند. درخت سرو ابرکوه از بزرگترین درختان دیر زیست دنیاست. این درخت دارای تنه ای با قطر 6/3 متر، ساقه 18 متر و ارتفاع 25 متر بوده و همیشه پذیرای هزاران نفر جهانگرد داخلی و خارجی هست.
مسجد جامع ابرکوه
مسجد جامع ابرکوه از مساجد دوره سلجوقیه محسوب می گردد. این بنا از نظر سبک ساختمانی جز بناهای چهار ایوانی است و مانند بیشتر مساجد جامع، دارای دهلیز، شبستان و محراب هست. بیشتر قسمتهای بنای مسجد از آثار دوره مغول بوده و از ویژگی های مهم این مورد از دیدنی های معروف شهرستان ابرکوه دو محراب آن است.
یخچالهای ابرکوه
یخچالهای ابرکوه که به شکل مخروطی به صورت پله ای بنا شده، در گذشته محل انبار یخ بود. ارتفاع این یخچال ها اغلب حدود 20 متر بوده و سطح آن گودتر از سطح زمین است. یخچال ها دارای 4 بخش عمده حوض بند، مخزن یخ، دیوارهای سایه انداز و گنبد بزرگ روی مخزن هستند.
خانه آقازاده
خانه آقازاده با مساحتی بالغ بر 851 متر مربع و با طرح حیاط مرکزی متعلق به دوره قاجار بوده و با گچ بری های ظریف و زیبا و...تزیین شده است. ارتفاع بادگیر 18 متر و مساحت آن 18 متر مربع بوده و در دهانه بادگیر 19 عدد دریچه تنظیم هوا وجود دارد.
آرامگاه عزیز الدین نسفی (پیر حمزه سبز پوش)
این بنا از آثار سلجوقی بوده و دارای محراب گچ بری شده بسیار زیبایی است که با کتیبه های مزین گنبد علویان در همدان و مدرسه حیدریه قزوین و مسجد جامع ورامین و مقبره پیر بکران در اصفهان هم طراز و قابل قیاس هست.
گنبد عالی
گنبد عالی یکی از برج های آرامگاهی سنگی در دوره دیلمیان در سده پنجم هجری قمری است که بر بالای تپه ای واقع گشت. این بنای تمام سنگی به نمای خارج و داخل به صورت هشت ضلعی روی تخت گاهی چهار گوش بنا گشته است. ارتفاع و بلندای برج 22 متر و ضخامت دیواره گنبد دو متر هست. براساس کتیبه دور تا دور آرامگاه، بنای مذکور آرامگاه امیر عمید الدین شمس الدوله دیلمی و مادرش، بانویی از طایفه هزار اسب بوده و به دستور فرزندش فیروزان به سال 488 هجری قمری ساخته شد.
خانه اسماعیل خانی
این خانه متعلق به دوره قاجار در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسید. بنا به صورت حیاط مرکزی و دارای عناصری مانند بادگیر، ایوان، اتاقهای سه دری و دارای دو حیاط اندرونی و بیرونی است. بنا تماما از خشت و گل ساخته شده و در بافت تاریخی شهر قرار گرفته است.
مناره های نظامیه
کنار خیابان اصلی شهر، دو مناره مرتفع بر روی سردری بلند بچشم می آیند که به وسیله نظام الملک ابرقویی، از بزرگان قرن هشتم هجری قمری ساخته شد. سراسر بدنه مناره های نظامیه از کاشی فیروزه ای رنگ بوده و به خط کوفی بنا با کلمات الله اکبر و به نحوی زیبا تزیین شده است.
صنایع دستی ابرکوه
براساس راهنمای سفر به شهرستان ابرکوه باید بدانید که نمدمالی، گیوه دوزی، گلیم بافی، چنته بافی، پاپیه ماشه، منبت چوب، معرق چوب، مشبک چوب، حجم سازی، نگارگری، نقاشی روی شیشه، نقاشی روی پارچه، قلم زنی روی مس، چهل تکه دوزی و چرم دوزی از صنایع دستی ابرکوه هستند.
منبع: همگردی