رابرت اقتصادی: بایدن برای لغو تحریم های ایران گام های یکجانبه ای برنمی دارد خبرنگاران
به گزارش وبلاگ آریابلاگ، نماینده آمریکا در امور ایران در مصاحبه ای اذعان کرد: بایدن برای لغو تحریم های ایران گام های یکجانبه ای برنمی دارد.
به گزارش گروه سیاسی وبلاگ آریابلاگ، رابرت مالی نماینده آمریکا در امور ایران در نخستین مصاحبه از زمان انتصاب به این سمت در مصاحبهیی اختصاصی با پایگاه خبری اکسیوس اعلام نمود: انتخابات ماه ژوئن در ایران در تصمیم گیری پیرامون اینکه چگونه مذاکرات هسته ای با ایران ادامه یابد، عامل مهمی به شمار نمی آید.
نماینده آمریکا در امور ایران در این خصوص گفت: قصد نداریم سرعت این فرایند را بر اساس انتخاباتِ ایران قرار دهیم. بلکه این فرایند به مقدار هماهنگی با دفاع از منافع و امنیت ملی ایالات متحده بستگی خواهد داشت. به عبارت دیگر ما قصد شتاب دادن یا کُند کردن امور را با توجه به انتخابات (آینده ریاست جمهوری) ایران نداریم.
وی در این باره افزود: آشکارا به ایران گفته ایم که آماده مشارکت در فرایند جدی دیپلماتیک برای دستیابی به هدف بازگشت دوجانبه به پایبندی به توافق هسته ای (برجام) هستیم. از دید ما مذاکرات مستقیم موثرتر است و کمتر در معرض سوءتفاهم قرار گرفته است، هر چند از نظر ما اصل این موضوع از اهمیت بیشتری نسبت به شکل و روش اجرای آن برخوردار است.
رابرت مالی در این باره افزود: رییس جمهور بایدن برای لغو تحریم ها گام های یکجانبه ای را برنمی دارد؛ بلکه هرگونه اقدام اساسی از سوی آمریکا باید به عنوان بخشی از فرایندی باشد که دو طرف در آن اقداماتی را انجام دهند.
این در حالیست که آژانس بین الملی انرژی اتمی دیروز دوشنبه اعلام نمود: روز 7 مارس (17 اسفند ماه)، آژانس اتمی تأیید کرد که ایران تزریق UF 6 به سومین آبشار شامل 174 دستگاه سانتریفیوژ IR-2 m را شروع نموده است. چهارمین آبشار سانتریفیوژی نصب شد، اما هنوز UF 6 طبیعی به آن تزریق نشده است؛ نصب پنجمین آبشار سانتریفیوژ های IR-2 m در جریان است و نصب ششمین آبشار سانتریفیوژ های IR-2 m هنوز شروع نشده است.
ایران روز پنجم اسفند اعلام نمود که مطابق مصوبه مجلس شورای اسلامی، در اعتراض به تداوم تحریم های آمریکا و اجرا نشدن مفاد برجام از سوی طرف اروپایی، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف می نماید و دیگر اجازه نظارت های فراپادمانی را به بازرسان نخواهد داد.
تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) نیز پیشتر با صدور بیانیه ای ضمن ابراز نگرانی از تصمیم ایران درباره توقف پروتکل الحاقی، حمایت خود را از تفاهم به دست آمده میان تهران با آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره تداوم نظارت و راستی آزمایی های ضروری در ایران اعلام نمودند.
نکته قابل توجه آن است که در بیانیه این سه کشور اروپایی به نقض صریح قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد از سوی آمریکا هیچ گونه اشاره ای نشده است.
از سوی دیگر، جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا از لحظه ورود به کاخ سفید در 20 ژانویه (اول بهمن)، عملاً هیچ گام محسوسی در راستای بازگشت به برجام برنداشته و به انجام چند اقدام عوام فریبانه کفایت نموده است؛ حال آنکه او موظف به جبران اشتباه دولت قبلی واشنگتن در مورد برجام است.
شایان ذکر است که توافقنامه هسته ای ایران با نام رسمی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سال 2015 به امضای ایران و گروه 1+5 (ایالات متحده، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) و اتحادیه اروپا رسید.
طبق این توافقنامه، ایران مجاز به غنی سازی اورانیوم تا غنای 3.67 درصد است و در ازای آن، سایر طرف های امضاکننده این توافق ملزم به لغو تحریم های مالی علیه ایران شدند.
به رغم رضایت تمام طرف ها از مفاد این توافقنامه، دولت ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ در 8 ماه می 2018 (18 اردیبهشت ماه سال 97) به طور یکجانبه از این توافق خارج شد و تحریم ها علیه ایران را دوباره وضع کرد که این اقدام واشنگتن در کنار انفعال طرف های اروپایی و عدم اقدام مستقلانه آن ها در جهت جبران پیامد های این خروج، مقامات تهران را واداشت تا طبق مادتین 26 و 36 برجام در فرایندی گام به گام تعهدات برجامی خود را کاهش دهند.
دولت جدید آمریکا در کوشش است تا وانمود کند به دنبال بازگشت به توافق هسته ای سال 2015 با ایران موسوم به برجام است؛ اما در عمل به بهانه های مختلف از انجام این کار سرباز می زند.
لازم به ذکر است که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان اعلام نموده بود که تصمیم جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعلیق اجرای پروتکل الحاقی کاملاً مطابق با متن برجام بوده و این تصمیم در راستای ادامه نقض توافق هسته ای از سوی آمریکا و انفعال سه کشور اروپاییِ متعهد در برجام در عمل به تعهداتشان اجرا شده است.
منبع: خبرگزاری دانشجو