5 خاصیت مهم مکمل روی (زینک) که احتمالا نمی دانید
به گزارش وبلاگ آریابلاگ، روی (زینک)، یک ریزمغذی لازم است که تقریباً بر همه جنبه های سلامتی تأثیر دارد. ضروری بودن روی به این معنی است که بدن نمی تواند آن را فراوری یا ذخیره کند. بنابراین، احتیاج به این ماده مغذی باید به وسیله مصرف غذاها یا دریافت مکمل روی تأمین گردد.
تحقیقات نشان می دهد که این ماده معدنی عملکرد سیستم ایمنی را تقویت نموده، سطح قند خون را ثابت نگه داشته و به سلامت پوست، چشم ها و قلب یاری می نماید. وجود روی برای فعالیت بیش از 300 آنزیم که به متابولیسم، هضم، عملکرد اعصاب و بسیاری از فرآیندهای دیگر یاری می نمایند، لازم است. سنتز DNA، فراوری پروتئین و رشد و نمو بدن همگی از جمله فرآیندهایی هستند که به روی احتیاج دارند. این ماده معدنی روی چشایی و بویایی تأثیر دارد و کمبود آن می تواند حس چشایی یا بویایی را کاهش دهد.
از مکمل روی که به اشکال مختلف در داروخانه ها به فروش می رسد، برای درمان طیف وسیعی از بیماری ها استفاده می گردد. در این مقاله از وبلاگ آریابلاگ مگ انواع مکمل روی را معرفی نموده و مزایا و عوارض جانبی احتمالی آن ها را آنالیز می کنیم.
انواع مکمل روی
احتمالاً هنگام خرید مکمل روی از داروخانه متوجه شده اید که این محصول به شکل های مختلف وجود دارد. این مکمل ها که در ادامه آن ها را معرفی می کنیم، تأثیرات متفاوتی روی سلامتی دارند:
- گلوکونات روی (Zinc gluconate): یکی از رایج ترین مکمل های روی است که اغلب در داروهای سرماخوردگی از جمله قرص های مکیدنی و اسپری های بینی یافت می گردد.
- استات روی (Zinc acetate): مانند گلوکونات روی، استات روی هم اغلب به قرص های مکیدنی سرماخوردگی اضافه می گردد تا علائم بیماری را کاهش و سرعت بهبودی را افزایش دهد.
- سولفات روی (Zinc sulfate): علاوه بر اینکه از کمبود روی جلوگیری می نماید، شدت آکنه را هم کاهش می دهد.
- پیکولینات روی (Zinc picolinate): برخی تحقیقات نشان می دهند که بدن انسان این فرم از مکمل روی را بهتر از انواع دیگر مکمل (از جمله گلوکونات روی و سیترات روی)، جذب می نماید.
- اوروتات روی (Zinc orotate): یکی از رایج ترین انواع مکمل روی است که به اسید اوروتیک متصل می گردد.
- سیترات روی (Zinc citrate): نتایج یک مطالعه نشان می دهد که این فرم از مکمل روی به خوبی گلوکونات روی جذب می گردد، اما تلخی آن کمتر بوده و طعم بهتری دارد.
گلوکونات روی، یکی از رایج ترین و ارزان ترین انواع مکمل روی است که می توانید بدون صرف هزینه زیاد از آن برای افزایش دریافت روی بهره ببرید. با این حال، اگر می توانید کمی بیشتر هزینه کنید، بهتر است پیکولینات روی را انتخاب کنید که جذب بهتری دارد.
مکمل روی به شکل کپسول، قرص و قرص میکدنی فراوری می گردد و به همین علت گزینه های زیادی برای انتخاب در اختیار دارید. به خاطر داشته باشید که اسپری های بینی حاوی روی باعث کاهش بویایی می شوند و باید از مصرف آن ها اجتناب کرد.
فواید مکمل روی
روی مزایای مختلفی برای سلامتی دارد، از جمله:
1. بهبود عملکرد سیستم ایمنی
روی در بسیاری از داروهای بدون نسخه وجود دارد. چون این ماده معدنی می تواند عملکرد سیستم ایمنی را تقویت نموده و با التهاب مقابله کند. آنالیز هفت مطالعه نشان می دهد که قرص های مکیدنی حاوی روی که 80 تا 92 میلی گرم روی دارند، می توانند مدت سرماخوردگی را تا 33 درصد کاهش دهند.
روی به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل نموده و به کاهش التهاب و محافظت در برابر بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، سرطان و دیابت یاری می نماید. یک مطالعه روی 50 فرد سالمند نشان داد که مصرف 45 میلی گرم گلوکونات روی به مدت یک سال چندین نشانگر التهاب و بعلاوه تعداد دفعات ابتلا به عفونت را کاهش می دهد.
2. کنترل قند خون
یاری به کنترل قند خون و ترشح انسولین، یکی از نقش های شناخته شده روی است. انسولین هورمونی است که قند را از جریان خون به داخل سلول ها منتقل می نماید. نتایج برخی تحقیقات نشان می دهد که روی می تواند سطح قند خون را ثابت نگه دارد و حساسیت بدن به انسولین را افزایش دهد. سایر تحقیقات هم نشان می دهند که روی به کاهش مقاومت به انسولین یاری نموده و درنتیجه توانایی بدن را برای استفاده از انسولین به منظور حفظ قند خون در محدوده طبیعی، افزایش می دهد.
3. درمان آکنه
غالباً از مکمل روی برای بهبود سلامت پوست و درمان بیماری های شایع پوستی مانند آکنه استفاده می گردد. سولفات روی به ویژه برای کاهش علائم آکنه شدید مفید است. یک مطالعه سه ماهه روی 332 نفر نشان داد که مصرف 30 میلی گرم روی عنصری (اصطلاحی که به اندازه واقعی روی موجود در مکمل اشاره دارد) در درمان آکنه التهابی مؤثر است. معمولا استفاده از مکمل روی بر سایر روش های درمانی ترجیح داده می گردد. چون ارزان و مؤثر بوده و عوارض جانبی بسیار کمتری دارد.
4. بهبود سلامت قلب
بیماری قلبی، یک مشکل جدی است که تقریباً 33 درصد مرگ و میرهای دنیا از آن ناشی می گردد. برخی تحقیقات نشان می دهند که مصرف روی می تواند چند عامل خطر بیماری قلبی را بهبود بخشد و حتی اندازه تری گلیسیرید و کلسترول خون را کاهش دهد.
محققان با آنالیز 24 مطالعه مختلف اعلام کردند که مکمل های روی به کاهش کلسترول تام، کلسترول بد (LDL) و تری گلیسیرید خون یاری می نمایند و از این طریق در پیشگیری از بیماری های قلبی نقش دارند. علاوه بر این، یک مطالعه روی 40 زن جوان نشان داد که افزایش مصرف روی با کاهش فشار خون سیستولیک مرتبط است. با این حال، ذکر این نکته لازم است که تحقیقات درباره تأثیر مکمل ها روی فشار خون محدود بوده و باید در این زمینه مطالعات بیشتری انجام گردد.
سایر پژوهش ها نشان می دهند که کاهش روی سرم ممکن است با افزایش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب (عروق تغذیه نماینده قلب) مرتبط باشد، اما در حال حاضر این یافته قطعی نیست.
5. کاهش سرعت پیشرفت دژنراسیون ماکولا
دژنراسیون ماکولا، یک بیماری شایع چشمی است که یکی از علل اصلی از دست دادن بینایی در سراسر دنیا محسوب می گردد. غالباً از مکمل روی برای کاهش پیشرفت بیماری دژنراسیون وابسته به سن ماکولا (AMD) و جلوگیری از کاهش بینایی و نابینایی استفاده می گردد.
یک مطالعه روی 72 بیمار مبتلا به AMD نشان داد که مصرف روزانه 50 میلی گرم سولفات روی به مدت سه ماه پیشرفت بیماری را کند می نماید. در یک پژوهش دیگر هم مشاهده شد که مکمل روی از ابتلا به AMD پیشرفته جلوگیری می نماید. با این حال، برخی مطالعات نشان داده اند که مکمل های روی به تنهایی تأثیر چشمگیری در بهبود بینایی ندارند و برای به حداکثر رساندن نتایج باید همراه با سایر گزینه های درمانی استفاده شوند.
دوز مصرفی مکمل روی
اندازه مصرف روزانه روی به نوع مکمل بستگی دارد. چون هر مکمل حاوی اندازه متفاوتی از روی عنصری است. به عنوان مثال، در سولفات روی حدود 23 درصد روی عنصری وجود دارد. بنابراین، 220 میلی گرم سولفات روی معادل حدود 50 میلی گرم روی است. معمولا این مقادیر روی برچسب مکمل ذکر شده تا بتوانید به راحتی معین کنید که برای تأمین احتیاجهای روزانه خود باید چه اندازه از آن مکمل را مصرف کنید.
معمولا دوز توصیه شده روزانه برای افراد بزرگسال 15 تا 30 میلی گرم روی عنصری است. دوزهای بالاتر برای درمان برخی از بیماری ها از جمله آکنه، اسهال و عفونت های تنفسی استفاده می شوند. به علت عوارض جانبی ناشی از مصرف زیاد روی، بهتر است اندازه دریافت روزانه مکمل از 40 میلی گرم تجاوز نکند، مگر اینکه پزشک تجویز کند.
عوارض جانبی مکمل روی
هنگامی که مکمل های روی طبق دستورالعمل مورد استفاده قرار می گیرند، یک راه مطمئن و مؤثر برای افزایش دریافت روی و بهبود جنبه های مختلف سلامتی محسوب می شوند. با این حال، مصرف آن ها می تواند به بروز عوارض جانبی نامطلوب از جمله تهوع، استفراغ، اسهال و معده درد منجر گردد.
مصرف بیش از 40 میلی گرم روی عنصری ممکن است علائم شبه آنفولانزا مانند تب، سرفه، سردرد و خستگی را ایجاد کند. روی بعلاوه می تواند توانایی بدن را برای جذب مس کاهش داده و به تدریج به کمبود این ماده معدنی مهم منجر گردد. علاوه بر این، معین شده که مکمل های روی جذب برخی آنتی بیوتیک ها را مختل نموده و در صورت مصرف همزمان، اثربخشی آن ها را کاهش می دهند.
برای اینکه از بروز عوارض جانبی پیشگیری گردد، به اندازه دوز توصیه شده توجه کنید و بدون تجویز پزشک روزانه بیش از 40 میلی گرم مکمل روی مصرف نکنید. اگر پس از مصرف مکمل های روی دچار عوارض جانبی شدید، دوز مصرفی را کاهش داده و در صورت تداوم علائم با پزشک مشورت کنید.
کلام پایانی
روی یک ماده معدنی لازم است که احتیاج بدن به آن باید به وسیله رژیم غذایی یا مصرف مکمل تأمین گردد. مصرف روزانه 15 تا 30 میلی گرم روی عنصری می تواند عملکرد سیستم ایمنی، سطح قند خون و سلامت چشم، قلب و پوست را بهبود بخشد. با این حال، مصرف زیاد مکمل آن برای سلامتی مضر بوده و به همین علت نباید بیش از 40 میلی گرم روی در طی روز دریافت گردد. مسائل گوارشی، علائم شبه آنفولانزا، کاهش جذب مس و کاهش اثربخشی آنتی بیوتیک ها از عوارض جانبی روی به شمار می فرایند.
مکمل های روی به شکل کپسول، قرص و قرص مکیدنی در داروخانه ها و بعلاوه به صورت اینترنتی به فروش می رسند. اگر می خواهید اندازه دریافت روی را به وسیله رژیم غذایی افزایش دهید، از غذاهای غنی از روی مانند آجیل، حبوبات، گوشت، غذاهای دریایی و لبنیات بهره ببرید.
این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت وبلاگ آریابلاگ مگ را بخوانید.
منبع: healthline
منبع: دیجیکالا مگ